Advies en BewegingsCentrum Maassen Boxmeer

Wat is oncologie fysiotherapie?
17 Juni 2017
Binnen Advies & BewegingsCentrum Maassen worden oncologiepatiënten begeleid zowel in de curatieve-, als in de palliatieve fase. In de curatieve fase is behandeling gericht op genezing. Fysiotherapeutische begeleiding is gericht op fysiek- en psychosociaal herstel. In de palliatieve fase is geen genezing meer mogelijk en is fysiotherapeutische begeleiding gericht op optimaliseren van kwaliteit van leven, zowel fysiek als psychosociaal. De wens van de patiënt staat centraal bij de opzet en uitvoer van behandelplan in beide fasen. De doelen in het behandelplan worden opgesteld aan de hand van de wensen van de patiënt.

Fysiotherapie bij oncologie
De kans op kanker neemt sterk toe met de leeftijd. De vergrijzing van de bevolking zal dan ook gepaard gaan met een sterke toename van het aantal nieuwe gevallen van kanker. Tegelijkertijd neemt door betere behandelmethoden voor een aantal vormen van kanker ook de overlevingskans toe. De combinatie van deze twee ontwikkelingen zal resulteren in een sterke stijging van het aantal personen dat kanker heeft of ooit heeft gehad. Uitgaande van de huidige werkwijze zal dus ook het aantal patiënten in nazorg en nacontrole sterk toenemen. Fysieke training wordt steeds meer gepromoot als een therapeutische interventie tegen fysieke en psychosociale klachten ervaren door oncologiepatiënten.

De fysiotherapeuten (eventueel in combinatie met de psycholoog en/of diëtiste) van Advies & BewegingsCentrum Maassen begeleiden oncologiepatiënten met een trainingsprogramma op maat. Met het programma helpen we bij het opbouwen van spierkracht, uithoudingsvermogen en het eventueel herstellen van of werken aan een gezonde levensstijl. Verbeteren van functionaliteit en de kwaliteit van leven staat op de voorgrond. Het is noodzakelijk dat de oncoloog / internist een verwijzing geeft voor het trainingsprogramma.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Advies en BewegingsCentrum Maassen Boxmeer
Rembrandt van Rijnstraat 3
5831 BA Boxmeer