BHIC

Stap in ‘De auto van m’n opa’
27 Juni 2015
onze nieuwe website over Brabantse auto’s en motoren tussen 1906 en 1951

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een nieuwe aanwinst online ‘De auto van m’n opa’ (http://deautovanmnopa.nl). Het is een website over de bezitters van motoren en auto’s in Noord-Brabant tussen 1906 en 1951, met al de verhalen en beelden die daarbij horen: over avontuurlijke motorrijders en ondernemende automobilisten, vrouwen achter het stuur, oma in het zijspan, aparte modellen en nog veel meer. Hoe gemotoriseerd was jouw opa?

Maar hoe weten we welke Brabanders een auto of motorfiets bereden? Wat was er Brabants aan een T-Fordje of een Eysink motor? Simpel: het kenteken. Dat zat zo: als je tussen 1906 en 1951 in een auto of op een motor rondreed, kon iedereen aan je kenteken zien waar je vandaan kwam, althans uit welke provincie. Want in tegenstelling tot tegenwoordig was het kentekenbewijs (of nummerbewijs zoals het toen heette) persoonsgebonden in plaats van dat het bij het voertuig hoorde. En zo’n persoonsgebonden kenteken werd uitgegeven door de provincie waar je woonde. Het provinciale nummerbewijs begon met een letter, gevolgd door een nummer. Voor Noord-Brabant was dat de letter N. Dat was overigens geen opzet: Groningen kreeg de A, Friesland de B en zo verder. Voor Noord-Brabant “klopte” het dus toevalligerwijs.

Tussen 1906 en 1951 zijn er ruim 99.000 “Brabantse” kentekens op naam uitgegeven en daarvan is een database gemaakt: naam en woonplaats van de eigenaar, soms zijn of haar adres. Maar wat de officiële gegevens niet vermelden is met wat voor soort voertuig die eigenaar zich vervolgens verplaatste. Terwijl dat nu juist zo leuk is om te weten: wie had de eerste Chevrolettruck in het dorp? In wat voor luxewagen reed de wollenstoffenfabrikant uit Tilburg? Met wat voor autobus begon de ondernemende vrachtrijder in de jaren ’20 een lokale busverbinding? En nog veel leuker, is die auto of motor dan ook daadwerkelijk te zien? En vaak is dat zo, want er zijn eigenlijk best veel foto’s gemaakt van al die motorvoertuigen. En terecht: men was gewoon trots op het nieuwe vervoermiddel en wilde dat laten zien ook!

Doe mee
Een aantal van zulke foto’s is in openbare collecties terechtgekomen van archieven of heemkundekringen. Die staan deels al op de website. Maar we denken dat er nog heel veel schatten te ontdekken zijn in particuliere fotoalbums. Dus duik in je eigen familiealbums en kijk of daar foto’s van auto’s of motoren in zitten van vóór 1951. Stuur ze op, mét het verhaal van de auto van je opa! Dat kan via de website ‘De auto van m’n opa’.

’s-Hertogenbosch, 23 juni 2015

» Ga naar de link
Contactgegevens
BHIC
Zuid Willemsvaart 2
5211 NW 's-Hertogenbosch