Lambert Blonk Assurantiën

Huiseigenaren doen minder vaak een beroep op NHG
15 Augustus 2018
Er wordt steeds minder vaak een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat komt door de stijgende huizenprijzen. Voegt de NHG nog wel iets toe?

Ook aan het aantal keren dat er een beroep wordt gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie kun je zien dat huizen weer eenvoudiger verkocht worden.

Als je een hypotheek met NHG hebt, kun je profiteren van een garantie als je noodgedwongen jouw huis moet verkopen door bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding. Door de stijgende huizenprijzen en door de grotere vraag naar koophuizen in de afgelopen jaren wordt er steeds minder vaak een beroep gedaan op deze garantie. Is het nog wel nodig?

Hoe vaak is er gebruik gemaakt van het vangnet in de NHG?

In 2017 is er 2.169 keer een claim ingediend bij de WEW (uitvoerder van de NHG). Dat lijkt misschien nog steeds veel, maar het is een daling van 40 procent in vergelijking met het jaar 2016. Van de 2.169 claims zijn er 1.940 zogenaamde verliesdeclaraties toegekend. Dat zijn claims omdat huizen verkocht zijn voor een bedrag dat lager is dan de hypotheek op het huis. In totaal ging het om een bedrag van maar liefst 48 miljoen euro. Dat komt neer op een gemiddelde verliesdeclaratie van bijna 25.000 euro.

Er zijn iets minder hypotheken afgesloten met NHG

Kiezen voor een NHG biedt jou het voordeel dat je een korting op de hypotheekrente krijgt. In 2017 zijn er in vergelijking met het jaar 2016 ongeveer 1 procent minder hypotheken met NHG afgesloten. Nog steeds 70 procent van de hypotheken wordt afgesloten met NHG. Je kunt alleen NHG krijgen bij het kopen van een huis tot een koopsom van 265.000 euro bij bestaande bouw. Dit maximumbedrag komt ongeveer neer op de gemiddelde koopsom van een huis in Nederland. Bij een verdere stijging van de huizenprijzen zal ook de grens voor een hypotheek met NHG verder stijgen. In totaal waren in 2017 ongeveer 1,3 miljoen huizen gefinancierd met een hypotheek met NHG.

Steeds minder rentekorting met NHG

Een rentekorting op een NHG-hypotheek van 0,7 procentpunt was tot een paar jaren geleden gebruikelijk, uitgaande van een rentevast periode van 10 jaar. De kans op een restschuld bij verkoop is kleiner geworden. Hierdoor geven geldverstrekkers tegenwoordig ook een kleinere korting op de hypotheekrente. Je kunt nu uitgaan van een korting minder dan een halve procentpunt. Voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie betaal je bij het afsluiten van een hypotheek eenmalig een bedrag van 1 procent over de koopsom aan kosten. Nog steeds kan het wel uit, maar het is wel minder interessant geworden.

Een hypotheek met NHG is ook voor huizenkopers meer dan alleen maar een rentekorting. De extra zekerheid dat je onder voorwaarden niet blijft zitten met een restschuld is ook iets waard. Een goed advies is in ieder geval belangrijk.
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Spoorstraat 75
5831 CK Boxmeer