30 aug, 18:04
2014
Vakredactie
Verzorging
M.W. Mackenzie en M.H. van der Wegen, dermatologen

Goed voorbereid de zomer tegemoet: ‘Zongebruind’

‘Zongebruind’ is een beschadigde huid

Zonlicht is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Zonnebrandcrèmes met een hoge ‘sun protection factor’(SPF) helpen de huid weliswaar te beschermen tegen zonlicht, maar ook met een zonnebrandcrème kun je niet onbeperkt in de zon. Een zongebruinde huid betekent gewoon een zonbeschadigde huid. Maar schade is gelukkig te voorkomen!

Zonnebrandcrèmes Zonnebrandcrèmes zijn eigenlijk niet bedoeld om langer in de zon te kunnen blijven, maar om extra bescherming te bieden op momenten dat zonlicht niet vermeden kan worden. Zonnebrandcrèmes worden over het algemeen te weinig, te dun, te laat en met een te lage beschermingsfactor toegepast.

De SPF van een zonnebrandcrème geeft aan in welke mate de zonnebrandcrème beschermt. Wanneer iemand een crème smeert met een factor 15 dan wordt de periode dat deze persoon zonder verbranden in de zon kan zitten 15 keer zo lang. Iemand die normaal na 15 minuten onbeschermd in de zon zitten zou verbranden, verbrandt na het smeren met een crème van factor 15 pas na 15 x 15 minuten. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de SPF factor moet zijn.

Zonnebanken Zonnebanken hebben grotendeels dezelfde eigenschappen als natuurlijk zonlicht. De meeste mensen denken dat ‘een gezond kleurtje’ ook echt gezond is. Bij een zongebruinde huid is echter altijd sprake van schade aan cellen of DNA opgetreden. Een zongebruinde huid is dus in feite een zonbeschadigde huid. Een zonnebank(kuur) vóór de vakantie beschermt ook niet tegen verbranden. Vooral het UVB-licht zorgt voor het verbranden van de huid. Aangezien zonnebanken voornamelijk UVA-licht uitstralen en vrijwel geen UVB-licht, beschermen zonnebanken dus niet tegen zonverbranding.

Bescherming De beste en meest logische manier om huidbeschadiging door de zon te voorkómen, is het mijden van sterk, direct zonlicht. Vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Het is verstandig om de huid te bedekken met kleding en een hoofddeksel te dragen. Ongeveer 80 procent van de zonnestralen gaat door wolken, mist of zelfs een parasol heen. Zelfs bij bewolking of bij gebruik van een parasol kan de huid dus nog verbranden. Ook in de schaduw moet daarom de bescherming tegen UV op peil worden gehouden. Dichter bij de evenaar neemt de hoeveelheid UV-licht toe en ook op het water, in de sneeuw en op droog zand is de straling vanwege de reflectie sterker.

Kinderen De huid van kleine kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen en moet dus goed beschermd worden. Het aantal zonverbrandingen dat op de kinderleeftijd ontstaat, is bepalend voor het risico op huidkanker op latere leeftijd. Baby’s kunnen het beste zo veel mogelijk uit de zon worden gehouden.

Wie meer informatie wil of twijfelt over de toestand van zijn zongebruinde (zonbeschadigde?) huid kan zich, met verwijsbrief van de huisarts, melden bij de polikliniek Dermatologie van Maasziekenhuis Pantein (0485 - 84 53 20) of via de website: https://www.maasziekenhuispantein.nl/poliklinieken/dermatologie/9

Team dermatologie wenst u een fijne zomer toe! M.W. Mackenzie, mede namens M.H. van der Wegen van de vakgroep Dermatologie van Maasziekenhuis Pantein