08 okt, 11:11
2014
Vakredactie
Financieel
Kim Schrijen

Ins en Outs van de Nationale Hypotheek Garantie

Alles en iedereen is onderhevig aan veranderingen, zo ook uw financiële situatie. U kunt deze veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden niet altijd voorkomen, zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden of een scheiding. Uiteraard wilt u bij de aankoop van een woning wel zeker zijn van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperkt u de financiële risico’s van een koopwoning, nu en in de toekomst.

Sluit u een hypotheek af met NHG dan voldoet deze aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. Mocht het alsnog mis gaan dan is NHG daarnaast een vangnet waarop u kunt vertrouwen. U bent vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in dergelijke situaties met u mee en kijkt samen met uw hypotheekverstrekker of u geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kunt u hierdoor uw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek, dan kan NHG u deze restschuld kwijtschelden. Wilt u verhuizen in verband met gezinsuitbreiding of een nieuwe baan dan geld deze regeling uiteraard niet.

Voorwaarden: Vanzelfsprekend gelden hiervoor wel enkele voorwaarden. Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens. De huidige kostengrens is € 265.000. Dit is het maximale bedrag dat u met NHG kunt lenen om de woning te financieren. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting. NHG rekent standaard 6% voor deze bijkomende kosten. Dit betekent dat het aankoopbedrag van uw woning, inclusief eventuele verbouwingskosten, maximaal € 250.000 mag zijn.

Behouden van woning: Kunt u uw hypotheek op een gegeven moment tijdelijk of langdurig niet meer betalen door een wijziging in uw omstandigheden, neem dan direct contact op met uw hypotheekadviseur. De adviseur kan de mogelijkheden onderzoeken voor u om uw hypotheek wellicht betaalbaar te houden, zodat u in uw woning kunt blijven wonen. Ook NHG kan naast deze inspanningen een belangrijke bijdrage leveren aan een passende oplossing. Hoe vroeger het probleem kenbaar wordt gemaakt des te eerder kan een oplossing worden gevonden om verkoop te voorkomen.

Kwijtschelding van de restschuld: NHG beoordeeld zeer kritisch of u voor kwijtschelding in aanmerking komt. De oorspronkelijke reden dient niet verwijtbaar te zijn en u dient volledige medewerking te verlenen om tot een mogelijke terugbetaling van de lening te komen. Verder dient u er alles aan te hebben gedaan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan het voorkomen van betalingsachterstanden, goed onderhoud van de woning, verkoop via een makelaar, aflossing met eigen middelen, etc. Leg een bod van een potentiële koper bovendien eerst voor aan de hypotheekverstrekker, voordat u deze accepteert.

Consequenties verkoop met verlies: Als het echt niet anders kan en de woning wordt met verlies verkocht heeft dit consequenties. Bij een restschuld krijgt u altijd een BKR registratie, ook indien NHG uw restschuld kwijtscheldt. U kunt in dit laatste geval wel vaak in de toekomst opnieuw NHG aanvragen.

Voor iedere woningbezitter is een dergelijke situatie uiteraard ongewenst. Het is verstandig om hier reeds bij de aankoop van de woning al over na te denken. Voorkomen kan niet altijd, maar het beperken van de problemen wel. Bron: www.nhg.nl