Nieuwsbericht
28 feb, 09:14
2015
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven / Kees de Bruijn

Kik for kids

Wat te doen als je kind overgewicht heeft? Is afvallen voor je kind dan noodzakelijk? Moet je op zoek gaan naar een dieet voor je kind? Is een verstandig en gezond eetpatroon voldoende om zo je kind weer op een gezond gewicht te krijgen? Lastige vragen waarbij je soms hulp kunt gebruiken. Je wilt je kind graag op een gezond gewicht zien. Sommige kinderen vinden het zelf ook onplezierig om te zwaar te zijn. Als je kind overgewicht heeft, dan is belangrijk is je levensstijl te veranderen. Zeker ook om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Wat niet helpt Je kent natuurlijk de uitdrukking wel: elk pondje gaat door het mondje. Het verbieden van snoep, koek, snacks en andere dikmakers werkt alleen op korte termijn. De bedoeling is goed, maar het is niet gemakkelijk vol te houden. Al snel zullen oude gewoontes weer de kop op steken en wordt er weer volop gesnoept, patat met kroket gegeten en cola en energiedrankjes gedronken. Al snel komen de kilootjes weer terug. Je kind op een streng dieet zetten werkt meestal maar tijdelijk en is dus geen goede oplossing.

Wat wel helpt Om af te vallen is niet altijd een dieet nodig. Wat vaak wel helpt is om samen met de kinderen de eetgewoonten aan te passen. Eet genoeg groenten en fruit en drink zuivel. En eet minder vette en suikerrijke producten, ook niet als tussendoortje. Kinderen met overgewicht zullen zich dan snel een stuk prettiger voelen en wat gaan afvallen. Ga het gezonde eten inpassen in je dagelijkse gezinsleven, zo houdt je kind het veel gemakkelijker vol. Het is belangrijk dat je weet wat je in je mond stopt. Wist je bijvoorbeeld dat een reep Snickers ongeveer evenveel calorieën bevat als 2 sneetjes brood met mager beleg, of een vol bord groente of twee bekers melk, of vier kiwi’s? In één glas frisdrank zit al meer suiker dan een kind in een hele dag nodig heeft. Een glas water bevat geen calorieën en helpt ook als je ergens trek in hebt. Verder is het heel belangrijk om voldoende te bewegen. Minstens een uur per dag flink actief zijn is nodig. Laat het kind buiten spelen, fietsen, dansen of sporten.

Ik ben werkzaam als Kik for Kids-diëtist in de regio. Kik for Kids is een programma wat hulp biedt bij het afvallen voor kinderen met overgewicht. Kinderen tussen de 4 en de 18 jaar kunnen gebruik maken van het programma. Er zijn twee verschillende programma’s: 1 voor de jonge kinderen en 1 voor pubers. Kinderen met overgewicht leren met het Kik for Kids-programma waarom ze door gezond eten beter gaan denken, spelen en groeien. Al spelend, kokend en ontdekkend leren ze alles over gezonde voeding. Kinderen leren op deze manier zelf keuzes te maken. Ouders en opvoeders leren hoe zij kinderen het goede voorbeeld geven en hoe ze kinderen afspraken na kunnen laten komen. Het programma helpt jou en je kind op weg naar een gezonde toekomst zonder overgewicht. Want of je kind nu moet afvallen of op een stabiel gewicht moet blijven, een beetje hulp kan wonderen doen.

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt dit Kik for Kids-programma. Voor kinderen geldt geen eigen risico. Kijk voor meer informatie over het Kik for Kids-programma op internet: www.kikforkids.nl Of neem contact op met dietiste Dianne van Duijnhoven, tel. 06-16710806.