29 jan, 20:16
2016
Algemeen
Bert Moeskops

Maasziekenhuis weer in de race voor Planetree Award

BEUGEN - Maasziekenhuis Pantein is ook dit jaar één van de genomineerde zorginstellingen, die op donderdag 17 maart kans maken om de ‘Planetree Innovatie Award in de wacht te slepen. Het door het Maasziekenhuis ingediende initiatief is een zelf ontwikkeld instrument om de mate van ‘misselijkheid en neiging tot braken ná een operatie’ te meten. Het streven is om het aantal patiënten dat hier last van krijgt met vijftig procent te verminderen.

Planetree Met de nominaties en award beloont Planetree Nederland jaarlijks zorginstellingen als ‘goede voorbeelden van mensgerichte zorg’. De award is een erkenning en stimulans voor (het delen van) goede praktijken en het waarderen van ideeën die een bijzondere, vernieuwende bijdrage hebben geleverd aan betere zorg, de helende omgeving en/of de gezonde organisatie.

Misselijk/braken Patiënten zijn vaak niet in staat om direct na een operatie bij het ontwaken uit de narcose mondeling aan te geven hoe zij zich voelen. Verpleegkundigen tonen in die gevallen een eenvoudig kaartje met vijf op smiley’s lijkende gezichtjes. Elk gezichtje staat voor een stadium hoe de patiënt zich voelt. Dit kan variëren van ‘niet misselijk’ tot en met ‘zeer misselijk, kokhalzen of braken’.

Door het bepalen van de misselijkheidscore kan de medicatie beter op de patiënten worden afgestemd. Ook wordt voor de opname bij de patiënt in kaart gebracht of deze aanleg heeft tot het ontwikkelen van een gevoel van misselijkheid en braken. Op basis van deze informatie wordt eventueel voor de operatie al medicatie gegeven om dit te onderdrukken.

Publiek mag stemmen Net als vorig jaar mag ook dit jaar het publiek stemmen wie dit jaar de Planetree Award krijgt. Wie alle zeven genomineerden voor de Innovatieaward wil bekijken en mee wil stemmen, kan naar de website van Planetree Nederland gaan: planetree.nl/nominaties2016.

Het project van het Maasziekenhuis is te vinden onder het kopje ‘Genomineerden Innovatieaward’.: Indicator en Meetinstrument ‘Post Operatieve Misselijkheid en Braken’. Er kan tot en met maandag 22 februari worden gestemd.