01 jul, 10:01
2015
Algemeen
Ingezonden

Restauratie molen Rijkevoort kan worden gestart

Met de toekenning van een subsidie van €108.005,-- van de provincie Noord-Brabant voor de restauratie van de korenmolen ‘Luctor et Emergo’ in Rijkevoort kan een start worden gemaakt met de restauratie. De molen, die vorig jaar stil werd gelegd vanwege bouwkundige gebreken, kan met de bijdrage van de provincie en de gemeente weer in oude luister worden hersteld. De gemeente draagt in deze restauratie ook ruim €46.000,-- bij.

Medio 2014 werd duidelijk dat de veiligheid van de molen in Rijkevoort gedurende het gebruik niet kon worden gegarandeerd. Bij het draaien van de molen waren met name de loszittende onderdelen aan de vluchtelementen een bron van zorg. Uit voorzorg werd de molen dan ook tijdelijk stilgelegd.

Tezamen met de Molenstichting Boxmeer, de Molenstichting Brabant, molenbouwer Beijk en de gemeente werd een plan van aanpak opgesteld voor de restauratie van de molen. Dit plan van aanpak werd de basis voor de subsidieaanvraag richting provincie. Tezamen met alle betrokkene wordt een restauratietraject opgezet dat zal resulteren dat uiterlijk in september 2016 de molen weer is hersteld en als vanouds kan draaien.