22 apr, 12:18
2017
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W. Verheijen en RegioBank Wanroij

Vakantiebaantje is aan regels gebonden

Nog even en de schoolvakantie breekt aan. Natuurlijk gaat uw kind genieten van zijn vrije tijd. Maar de zomermaanden zijn ook ideaal om wat geld te verdienen. Hoe zit het ook alweer? Mag uw kind zomaar overal aan het werk? En wat verdient hij eigenlijk?

Een kind op de middelbare school mag een bijbaantje of een vakantiebaan hebben. Maar wanneer en hoe lang uw kind mag werken en wat voor werkzaamheden hij mag doen, is aan regels (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk) gebonden en hangt af van zijn leeftijd. Tot zijn 18e is gevaarlijk werk verboden en mag hij niet fulltime meedraaien. Pas daarna kan uw kind als een volwassen werknemer beschouwd worden.

Wat verdient uw kind?

Uw kind heeft vanaf zijn 15e recht op het minimum jeugdloon. Is uw kind jonger, dan is het minimum jeugdloon niet verplicht, maar uw kind kan daar natuurlijk wel om vragen. Laat de werkgever een contract opstellen, waarin alle afspraken staan, dan weet uw zoon of dochter waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld of zijn loon wordt doorbetaald als hij ziek is. Of dat hij een reiskostenvergoeding krijgt. Wordt er in het contract een vast aantal uren vermeld? Dan moet de werkgever dat aantal ook uitbetalen.

Lagere kinderbijslag

Is uw kind ouder dan 16 jaar, let dan op dat hij niet te veel verdient, want dat kan gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Verdient hij in een bepaald kwartaal meer dan 1.266 euro netto dan wordt voor die periode de kinderbijslag verlaagd. Alleen in de zomerperiode juli/augustus/september mag uw kind 1.300 euro netto bijverdienen. U bent verplicht bijverdiensten van uw kind door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank, als die boven de 800 euro netto per kwartaal uitkomen.

Studiefinanciering

Heeft uw kind een basisbeurs? Dan heeft hij geen recht op volledig studiefinanciering als hij meer dan 13.989 bruto per jaar verdient. Dit geldt niet als uw kind onder de nieuwe regeling van de studiefinanciering valt. Hij mag dan onbeperkt bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn studielening.

Ongevallen

De werkgever is aansprakelijk als uw kind letsel oploopt bij het werk en er onvoldoende maatregelen waren getroffen om dat te voorkomen. Gaat het om uitzendwerk dan kan zowel het uitzendbureau als het inlenende bedrijf aansprakelijk gesteld worden.