Lambert Blonk Assurantiën

Inbrekers, maak het ze zo moeilijk mogelijk
12 Mei 2020
Een inbraak is een heftige gebeurtenis. Het komt jaarlijks in ons land ongeveer 43.000 keer voor. Niet elke inbreker laat braaksporen na zoals glasscherven of een geforceerde deur. In bepaalde situaties zijn die zichtbare sporen echter wel nodig om de schade vergoed te krijgen door de verzekeraar.

Dat ondervond bijvoorbeeld een vrouw die tijdens een verbouwing aan haar woning een dief over de vloer kreeg. De woning van de vrouw werd aan de buitenkant verbouwd en er was een noodschot aangebracht om de woning dicht te maken. Toch werd er ingebroken. Het ging om een behoorlijke buit: een kluis, diverse sieraden, € 50.000 aan contant geld, een PlayStation en twee tablets. De vrouw schakelde haar verzekeraar in en die stuurde een schade-expert langs.

Niets geforceerd

De expert concludeerde dat er geen zichtbare schade was; niet was te zien dat bijvoorbeeld de noodschotten of de voordeur waren geforceerd. En dat was in dit geval wel nodig om voor een schade-uitkering in aanmerking te komen. In de voorwaarden van de inboedelverzekering staat namelijk heel duidelijk vermeld dat de verzekeraar braakschade wil zien aan de buitenkant van de woning in het geval er ingebroken wordt ten tijde van een verbouwing.

De vrouw is het niet met de uitleg van de verzekeraar eens en stapt naar het klachteninstituut Kifid. Daar krijgt ze ongelijk. De verzekeraar is vrij om extra voorwaarden te stellen en de vrouw had daarvan op de hoogte kunnen zijn als zij de polisvoorwaarden had doorgenomen.

Tip. Controleer je dekking

Elke verzekeraar stelt zijn eigen voorwaarden. Sommige verzekeraars willen bij elke inbraak zichtbare braaksporen kunnen zien, anderen eisen alleen zichtbare braakschade wanneer er zaken uit een schuurtje of berging worden gestolen. Je krijgt dan dus geen vergoeding wanneer je per ongeluk de schuurdeur open hebt laten staan. Het is belangrijk om die voorwaarden te kennen. Het beste is om de verschillende voorwaarden te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Je financieel adviseur kan je daarbij helpen.

Tip. Geef wijzigingen door

Het is verstandig om je dekking tegen diefstal of andere schade te controleren, wanneer er zich een wijziging in je woonsituatie voordoet. Je gaat bijvoorbeeld ingrijpend verbouwen zoals in het voorbeeld hierboven, of je plaatst een tuinhuisje waar je voortaan je luxe loungestoelen en dure barbecue in gaat opslaan. Vraag je adviseur om hulp, neem contact op met de verzekeraar of duik zelf in de voorwaarden.

Tip. Meld leegstand

Wanneer je ten tijde van een verbouwing bijvoorbeeld in een recreatiewoning verblijft, dan staat je woning officieel leeg, en dat moet je melden bij de verzekeraar. Doe je dat niet, en er wordt iets gestolen, dan kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden.
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Spoorstraat 75
5831 CK Boxmeer