18 apr, 18:43
2016
Vakredactie
Financieel
Petra Denen

Aansluiting bij Arbodienst is geen verplichting: onnodige kosten?

Aansluiting bij Arbodienst is geen verplichting: onnodige kosten?

Veel bedrijven in Nederland zijn aangesloten bij één van de vele arbodiensten. Veel bedrijven denken dat dit ook een verplichting is. Niets is minder waar. Sinds de invoering van de Wet verbetering Poortwachter, 2006, is die verplichting komen te vervallen.

Bedrijfsarts Er is wel een verplichting van de werkgever als we het hebben over de bedrijfsarts. De werkgever moet een BIG-geregistreerde bedrijfsarts aan zich binden die men kan inschakelen als het nodig is.

Hoe zit het dan met de Verzuimbegeleiding? Hoe je de verzuimbegeleiding regelt is geheel de verantwoordelijkheid van de werkgever. Dit kan dus worden gedaan door iemand die intern verantwoordelijk hiervoor is maar het mag ook door een externe worden gedaan. Echter moeten alle partijen zich natuurlijk wel houden aan de regels en verplichtingen zoals beschreven in de wet verbetering Poortwachter. Dus mocht een werknemer na 2 jaar ziekte de WIA ingaan, of u gaat voortijdig uit elkaar, dan kijkt het UWV wel of u aan alle verplichtingen hebt voldaan. Bent je als werkgever in gebreke gebleven dan volgt er een loonsanctie van maximaal 1 jaar. Deze kosten zijn vaak niet te verzekeren en lopen aardig op. De moeite waard om je goed te verdiepen of te laten voorlichten over de verplichtingen die voortvloeien uit de wet verbetering Poortwachter. Let wel op wat u met een eventuele verzuimverzekeraar bent overeengekomen, sommigen hebben afspraken gemaakt met arbodiensten, waardoor de keus wellicht beperkter wordt.

Vragen? Heb je vragen over verzuimbegeleiding en/of de wet verbetering poortwachter kun je altijd contact met mij opnemen via contact@petradenen.nl of 06-46902699.