02 apr, 22:57
2014
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W. Verheijen en RegioBank Wanroij

Brand blijft slachtoffers eisen....

In 2013 zijn in Nederland 52 mensen om het leven gekomen door brand. Dat zijn er meer dan in de jaren ervoor. Vooral ouderen lopen een risico. Tref maatregelen om een grote brand te voorkomen.

Brand blijft slachtoffers eisen. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vielen er veel brandslachtoffers door huiselijke ongelukken zoals de vlam in de pan en een ontbrandende frituurpan. Naast doden veroorzaakten de branden in 2013 ongeveer 600 gewonden. Ruim de helft van de gewonden was in de vlammen terechtgekomen, de rest raakte gewond door het inademen van rook.

Zorgen over ouderen Het IFV maakt zich zorgen over de brandveiligheid voor ouderen. Want onder de branddoden in 2013 waren maar liefst dertien 65-plussers. Ouderen zijn vaker vergeetachtig, weten niet altijd wat ze moeten doen bij een beginnende brand of zijn niet meer in staat om zelfstandig te vluchten. Tref daarom als u al wat ouder bent extra maatregelen zoals een rookmelder die ook bij de buren afgaat of een mobiele sprinklerinstallatie bij het aanbrengen van een traplift in een huis.

Verzeker u goed Met preventieve maatregelen kunt u voorkomen dat brand ontstaat of dat brand zich uitbreidt. Maar ook als u brand in de kiem heeft kunnen smoren, is er toch nog vaak sprake van schade. Zorg daarom voor een goede inboedel en opstalverzekering, de schade door brand is vaak groter dan verwacht.