28 jan, 08:35
2017
Vakredactie
Financieel
Petra Denen

Mijn medewerker meldt zich ziek. Wat nu?

Volgens de Wet verbetering poortwachter ben je als werkgever samen met je medewerker en de arbodienst/bedrijfsarts verplicht ervoor te zorgen dat jouw zieke medewerker zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk kan. Als werkgever heb je een actieve rol bij de re-integratie van jouw medewerker. Volgens de Wet verbetering poortwachter is ook jouw medewerker verplicht om hieraan mee te werken. Aan welke spelregels moet je voldoen? Loon doorbetalen Werkgevers moeten hun zieke medewerkers twee jaar lang minstens 70% van het laatstverdiende loon doorbetalen. Kun je als werkgever niet aantonen dat je, je volgens de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter voldoende hebt ingespannen om jouw medewerker te laten re-integreren, dan kan je verplicht worden om ook het derde jaar loon door te betalen.

Verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de week van de verzuimmelding: Dag 1: Ziekmelding medewerker De medewerker meldt zich ziek bij de werkgever

Optioneel Week 1: Ziekmelding arbodienst De werkgever geeft de ziektemelding door aan de arbodienst.

Week 6-8: Probleemanalyse De bedrijfsarts maakt een probleemanalyse en geeft een re-integratieadvies.

Week 8: Plan van aanpak De werkgever en de zieke medewerker maken samen een plan van aanpak voor de re-integratie op basis van de probleemanalyse of het re-integratieadvies van de bedrijfsarts.

Elke 6 weken: Contact De werkgever en de zieke medewerker onderhouden regelmatig contact en registreren de afspraken / voortgang van de uitvoering van het plan van aanpak.

Week 8 t/m 104: Evalueren De werkgever en de zieke medewerker voeren samen het plan van aanpak uit en evalueren minimaal elke zes weken de voortgang.

Week 42: Ziekmelding UWV De werkgever geeft de ziektemelding door aan het UWV

Week 52: Eerstejaarsevaluatie De werkgever en medewerker evalueren de re-integratie inspanningen van het eerste ziektejaar.

Week 87: WIA- aanvraag Het UWV stuurt de medewerker informatie om de WIA aan te vragen. De werkgever en de zieke medewerker stellen samen het re-integratieverslag op.

Week 89: Eindevaluatie De werkgever en medewerker evalueren de re-integratie inspanningen van de gehele re-integratie.

Week 91: Re-integratieverslag De zieke medewerker kan uiterlijk in week 91 de WIA- aanvraag samen met het re-integratieverslag bij het UWV uploaden.

Week 92-104: WIA- keuring Het UWV beoordeelt het re-integratieverslag (en deelt eventueel sancties uit), keurt de medewerker (WIA- keuring) en bepaalt op basis daarvan in hoeverre de werknemer arbeidsongeschikt wordt verklaard

Week 104: Mogelijke start WIA- uitkering Als het UWV de medewerker (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaart, krijgt deze recht op een WIA uitkering en volgt na week 104 het einde van de wettelijke ontslagbescherming.

Het is belangrijk om deze stappen zorgvuldig te doorlopen ter voorkoming van een boete bijvoorbeeld een loonsanctie. Wil je aanvullende informatie of heb je behoefte aan ondersteuning kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. Petra Denen 06-46902699 of contact@petradenen.nl