22 nov, 11:58
2014
Algemeen
Ingezonden

Maasziekenhuis: nieuwe vorm hartrevalidatie

BEUGEN - Maasziekenhuis Pantein is gestart met een nieuwe vorm van Hartrevalidatie die in Canada is ontwikkeld. Deze nieuwe vorm biedt het Maasziekenhuis als enige in Nederland aan naast de reguliere hartrevalidatie.

Al meer dan tien jaar heeft het Maasziekenhuis een eigen afdeling hartrevalidatie. Het ziekenhuis streeft er naar om het aantal heropnames voor hart- en vaatproblemen met deze nieuwe vorm verder te verminderen. “De nieuwe wijze van hartrevalidatie is intensiever voor de patiënt, maar duidelijk effectiever en duurt ook langer”, zo geeft cardioloog H. Koornstra aan. “Hierdoor is de kans groter om een verandering van leefwijze te bewerkstelligen. En dat vermindert weer de kans op heropnames. Deze wordt namelijk teruggebracht van twintig naar ongeveer twee procent.”

Anderhalf jaar Sinds vele jaren is er in Canada een nieuwe vorm van hartrevalidatie ontwikkeld. Hierbij wordt een patiënt gedurende anderhalf jaar begeleid door een team van de hartrevalidatie (in plaats van zes tot acht weken). Het eerste jaar zijn er wekelijkse bijeenkomsten waarin uitleg gegeven wordt over het ziektebeeld, waarom patiënten bepaalde medicijnen moet (blijven) gebruiken, mogelijke aanpassingen in de voeding en psychische uitwerkingen op de patiënt en zijn/haar partner. Het hartrevalidatieteam bestaat uit een cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en een revalidatiearts.

Afstand en tempo Ook de lichamelijke training is anders: er wordt van de patiënt verwacht dat deze elke dag een uur gaat wandelen. Het eerste jaar gebeurt dit eenmaal per week in het ziekenhuis onder begeleiding van het hartrevalidatieteam (vier tot vijf maal per week doet de patiënt dan zelf). Koornstra: “De patiënt krijgt ook een soort horloge met GPS, zodat hij of zij zelf, maar ook de mensen van de hartrevalidatie, kunnen controleren hoe het gaat, hoe ver elke dag is gelopen en in welk tempo. Aan hand van deze gegevens is goed te bekijken hoe het met de conditie gaat.”

Beter resultaat Na een jaar volgt er nog een half jaar, waarin de patiënt onder begeleiding in het ziekenhuis eenmaal per maand wandelt. Het resultaat van deze vorm van hartrevalidatie is vele malen beter dan na een ‘gewone’ hartrevalidatie. “Met andere woorden de kans op herhaling van hart- en/of vaatproblemen is vele malen kleiner dan met de huidige, Nederlandse vorm van hartrevalidatie”, aldus Koornstra.

Enige ziekenhuis Het Maasziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze vorm van hartrevalidatie aanbiedt. In Nederland wordt deze verder alleen gegeven in revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven. Deze nieuwe vorm van hartrevalidatie wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Patiënten kunnen hieraan meedoen, als zij hiervoor worden verwezen door de cardioloog.