16 sep, 06:44
Nieuws

Coronanieuws: Kinderdagverblijven willen commerciële tests gaan kopen

In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
  • Afgelopen week 8265 coronabesmettingen gemeld, dat is een stijging van meer dan de helft. Ook het reproductiegetal is gestegen.
  • De directeur van een van de grootste testlaboratoria van het land zegt dat het coronatestsysteem binnenkort helemaal vast gaat lopen
  • Trump verwacht vaccin binnen drie à vier weken
  • Opnieuw coronabesmetting bij nertsenbedrijf, nu bij fokkerij in Haps

13.47 Geen voorrang voor medewerkers van kinderdagverblijven
Medewerkers van kinderdagverblijven krijgen geen voorrang bij coronatests van de GGD, en daarom dreigt de sector commerciële tests te gaan kopen. De twee brancheorganisaties, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), voelen zich overgeslagen, omdat leraren en zorgmedewerkers wel voorrang krijgen.

12.45 Extra schuldhulp voor Amsterdamse zzp'er in coronatijd
Door de coronacrisis verwacht Amsterdam in de komende maanden een groei van het aantal zelfstandigen (zzpers en andere ondernemers) met schulden. Daarom verdubbelt de gemeente tijdelijk de capaciteit voor schuldhulp. De gemeentelijke dienst Ondersteuning Ondernemers krijgt er vijf extra medewerkers bij en per stadsdeel gaan twee medewerkers zich specifiek toeleggen op zelfstandigen met schulden.

09.23 Linkse partijen willen hulp voor gedupeerden coronacrisis
De linkse partijen willen 2,3 miljard euro extra steken in inkomensondersteuning voor mensen die door de coronacrisis zonder werk komen te zitten. Dat oppert de linkse oppositie woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. GroenLinks, SP en PvdA willen ook structureel hogere lonen in de zorg.

09.15 Rioolwater in heel Nederland wekelijks onderzocht
Het rioolwater wordt vanaf nu in heel Nederland wekelijks onderzocht op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) peilt samen met de waterschappen op ruim 300 meetpunten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties de hoeveelheid virusdeeltjes. De metingen maken inzichtelijker in welke plaatsen het virus zich verspreidt. In april begon het RIVM met 29 meetpunten. Dat waren er in juli 80 en inmiddels dekt het meetnetwerk het hele land.

LEES OOK: 'Gratis COVID-test bij ieder toiletbezoek', rioolwater zegt veel over het coronavirus

08.40 'Coronatestsysteem loopt binnenkort vast'
Het systeem om mensen te testen op corona loopt binnenkort compleet vast. Dat zegt directeur Bram Diederen van Microvida, een van de grootste testlaboratoria van het land, in een interview met de Volkskrant. "Iedereen testen, testen, testen is natuurlijk een mooie politieke belofte, in praktijk blijkt het systeem aan alle kanten te kieren en te kraken. En dan moet het snotneuzenseizoen nog beginnen", zegt de arts-microbioloog.

08.33 Carnaval in Herpen aangepast
Steeds meer carnavalsverenigingen maken hun plannen bekend. Vanwege corona gaat carnaval er komend jaar heel anders uitzien dan normaal. In Herpen is er geen 11-11 bal en blijft de prins nog een jaar aan.

07.40 Opnieuw coronabesmetting bij nertsenbedrijf, nu bij fokkerij in Haps
Bij een nertsenbedrijf in Haps is een coronabesmetting vastgesteld. Het bedrijf telt ongeveer vijfduizend moederdieren. De besmetting kwam aan het licht door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf in Haps wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 53 van de ongeveer 128 nertsenhouderijen in Nederland besmet verklaard. Het gaat om 42 nertsenfokkerijen in Brabant en elf bedrijven buiten onze provincie.

06.30 Bonus zorgpersoneel kost ruim 2 miljard euro
Het ministerie van Volksgezondheid is ruim 2 miljard euro kwijt aan bonussen voor het zorgpersoneel, blijkt uit de begroting. Als dank voor hun inzet in de coronacrisis krijgen zorgmedewerkers eerst 1000 euro en later nog eens 500. Minister De Jonge verwacht dat de meeste medewerkers de eerste bonus voor Kerst ontvangen,maar wijst erop dat het een ingewikkelde operatie is. De tweede bonus volgt volgend jaar.De Jonge denkt aan de eerste helft van 2021.

De coronacrisis drijft de zorguitgaven in 2020 en 2021 op met in totaal 6,7 miljard euro.In 2021 bedragen de totale zorguitgaven zo'n 90 miljard euro.

06.45 Trump: vaccin mogelijk binnen 3 à 4 weken
Een coronavaccin is mogelijk al over drie of vier weken klaar, heeft de Amerikaanse president Trump gezegd. Op een kiezersbijeenkomst in Philadelphia zei hij dat "we heel dichtbij zijn". Het zou betekenen dat het vaccin er is voor de presidentsverkiezingen in november.

Trump herhaalde zijn uitspraak dat het virus uiteindelijk vanzelf verdwijnen zal en verwees naar groepsimmuniteit. Trumps topadviseur, infectiedeskundige Fauci, denkt dat Trumps inschatting te optimistisch is. Hij zei eerder dat de meeste experts verwachten dat een vaccin er op zijn vroegst in november is. Oktober noemde hij onwaarschijnlijk


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »