29 mrt, 13:15
2014
Algemeen
Ingezonden

Diverse activiteiten bij zorgcentra Maartenshof

Afsluiting Energiestrijd.nl/Zorghuizen Odendael uit Sint-Oedenrode heeft de Energiestrijd Zorghuizen gewonnen. Op vrijdag 21 maart maakten Urgenda, wooncorporatie Habion en Meneer de Leeuw, organisatoren van deze strijd, de exacte besparingscijfers bekend van deze wedstrijd om energie te besparen. Drie maanden lang gingen zestien zorgcentra, waaronder Symfonie, Op ’t Hoogveld en Maartenshof, met elkaar de competitie aan om zoveel mogelijk energie te besparen en comfort te behouden. Het winnende huis realiseerde een besparing van €70 per bewoner en €10.000 in totaal (42% elektra en 8% gas). Odendael kreeg op 21 maart een Lentebal voor bewoners en personeel aangeboden, verzorgd door het Danspaleis.

Zorgcentra kunnen, zo bleek uit de vorige Energiestrijd, met gemak zo’n 10% besparen op hun energieverbruik. Voor de 1900 zorgcentra in Nederland zou dit omgerekend naar geld in totaal om een slordige 20 miljoen euro gaan. In een tijd dat de zorg steeds duurder wordt en de zorg aan alle kanten met bezuinigingen wordt geconfronteerd, is dit dus een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg.

Alle kleine beetjes helpen. De deelnemende huizen zijn de afgelopen maanden fanatiek met elkaar de strijd aan gegaan. Zo plaatste Odendael - onderdeel van Brabantzorg - lichtsensoren in alle zestien trappenhallen, wat per dag alleen al een besparing opleverde van 8.000 watt. Het Gulden Huis van Florence in Den Haag is geëindigd als goede tweede met een besparing van €50 per bewoner en €9.800 in totaal. Als één van de grootste huizen die deelnam aan de strijd, bespaarden zij al experimenterend flink op verwarming zonder in te boeten op comfort en plaatsten een hoop LED-lampen en bewegingssensoren. De deelnemers hebben met zijn allen in drie maanden tijd €27.000 bespaard en in totaal 16% energie (doelstelling was 12% en daar zitten zij dus ruim overheen). “In de praktijk geldt vooral het gezegde ‘alle kleine beetjes helpen’ “, aldus de organisatie. “Het meeste wordt bespaard doordat alle gebruikers en personeel zich ermee bemoeien, creatief zijn en elkaar aanspreken op gedrag.” Symfonie eindigde uiteindelijk op plaats 16 en Op ’t Hoogveld op de 11e plek. Zij hebben in de afgelopen drie maanden ruim €1.100 weten te besparen. Maartenshof distantieerde zich van het klassement, maar deed mee ter bewustwording en voorbereiding op de nieuwe accommodatie Cuijkse Cantheelen. Op verschillende manieren heeft de werkgroep iedereen erop gewezen om zuiniger om te gaan met energie. Door bijvoorbeeld eenvoudig de lichten uit te doen waar het niet nodig is en de verwarming een graadje lager te zetten. Met regelmaat gaven zij nieuwe tips en kon iedereen ideeën kwijt in de ideeënbus. Het idee is natuurlijk om deze bewustwording vast te houden. Op vrijdag 21 of maandag 24 maart werd de officiële energiestrijd op de drie locaties, al of niet feestelijk, afgesloten met o.a. een loterij met als prijs een douchemeter. De directie heeft voor deze bezuinigingsactie een bedrag van 3.333 euro geschonken. De werkgroep denkt na waaraan ze dit bedrag gaan besteden. De strijd is nog niet gestreden. Er is een plan van aanpak in ontwikkeling om de borging te realiseren. 17 april vindt er een symposium plaats in Ideeenfabriek te Uden i.s.m. de organisatie van Energiestrijd.Nl en Brabant Zorg en er zijn nog enkele acties ter bezuiniging lopende die moeten leiden tot besparingen. De Pantein projectgroep Energiestrijd.NL zal dan ook nog zeker van zich laten horen.

NL Doet: stralend en prachtig resultaat na een dag de handen uit de mouwen De dagen voorafgaande vrijdag 21 maart, leek de lente al te zijn begonnen. Op de dag zelf viel helaas de regen soms met bakken uit de lucht. Dat het de pret en inzet van diverse vrijwilligers en bedrijven niet drukte was duidelijk door de dag heen. Na de koffie bij aanvang van deze landelijke vrijwilligersdag was er geen enkele weerstand om de handen uit de mouwen te gaan steken. De hele omgeving van zorgcentrum Maartenshof werd onkruid- en afvalvrij gemaakt, terras (meubilair) werd schoon gesopt en geschrobd. Zelfs de lampen, bewegwijzering en het gigantische beeld werd ontdaan van de vuiligheid “des tijds”. Terwijl dit alles door vrijwilligers en medewerkers op hun vrije dag werd uitgevoerd, waren medewerkers van bouwbedrijf Van de Ven, verantwoordelijk voor de bouw van Cuijkse Cantheelen, vier kolossale (mobiele) bloembakken en een tuintafel van steigerplanken aan het maken. Het gereedschap na realisatie nog niet neergelegd of Heurkens hovenier en boomkwekerij uit Beers kwam om de bakken te vullen. Prachtige kleurrijke planten en perkgoed maken het geheel tot een stralend en fleurig geheel. Lovende woorden over het resultaat klinken uit vele monden die dit prachtige resultaat aanschouwen. Een dag van hard werken en inzet van velen is beloond met een prachtig en uitnodigend terras en entree. Medewerkers en bewoners van Maartenshof hopen deze zomer veel dorpsgenoten en toeristen te verwelkomen op hun terras voor een natje, droogje of gesprek. Voor meer informatie: Henk Ermers, nms projectgroep Pantein Energiestrijd.Nl/Zorghuizen (manager Welzijn Maartenshof / regio Cuijk) h.ermers@pantein.nl 0485 394437 / 06 413 66 751