Nieuwsbericht
02 apr, 23:00
2014
Vakredactie
Verzorging
Diëtiste Dianne

Sportdrank

Het is belangrijk om voor, tijdens en na een training voldoende te drinken. Dit is om te voorkomen dat men te veel vocht en koolhydraten verlies tijdens het sporten. Bij sport die langer dan 1 – 1,5 uur duurt, is aanvulling van koolhydraten gewenst. Dit kan door eten: bijvoorbeeld een banaan, peperkoek, snee brood met zoet beleg (zoals appelstroop), maar ook door middel van drank. Een belangrijk kenmerk van een sportdrank is de hoeveelheid opgeloste deeltjes (suikers en zouten) per liter, de osmolaliteit. Afhankelijk van het aantal opgeloste deeltjes is een sportdrank hypotoon, isotoon of hypertoon. Bij hypotoon is de hoeveelheid opgeloste deeltjes van de drank lager dan die in je bloed, bij isotoon is de hoeveelheid per liter gelijk, en bij hypertoon bevat de drank meer deeltjes per liter dan je bloed. Die osmolaliteit zegt iets over hoe makkelijk de drank wordt opgenomen door je lichaam. Isotone en hypotone dranken worden makkelijk opgenomen, hypertone dranken minder makkelijk, maar leveren wel meer energie.

  1. Hypotone dorstlesser Deze bevat 0-60 gram koolhydraten per liter. Hypotone drankjes hebben een hele snelle maagpassage. Hierdoor kunnen darmklachten optreden. Wanneer het beste te gebruiken: vlak voor of tijdens een training of wedstrijd. Voorbeelden zijn: water, AA sportwater, AA Pro Energie.

  2. Isotone dorstlesser Deze bevat 60-80 gram koolhydraten per liter. Wanneer het beste te gebruiken: uitermate geschikt voor de aanvulling van koolhydraten voor en tijdens inspanning. Dus uitermate geschikt als een sporter langer dan 1-1 ½ uur traint en koolhydraten moet aanvullen. Voorbeelden zijn: Siroop met water en zout (1/2 theelepel zout per 750 ml), AA iso lemon, AA isotoon, Isostar fast hydration, Gatorade, Extran hydro, Aquarius, ½ bidon vruchtensap + ½ bidon water. Isotone sportdranken met een gehalte aan koolhydraten tussen de 60 en 80 gram per liter blijken in veel gevallen een ideaal compromis voor de aanvoer van zowel vocht als energie.

  3. Hypertone dorstlessers Deze bevat meer dan 80 gram koolhydraten per liter. Wanneer het beste te gebruiken: uitermate geschikt voor de aanvulling van koolhydraten na de inspanning. Voorbeelden zijn: AA high energy, Extran energie, frisdrank, vruchtensap.